Ubrzano topljenje antarktičkog leda usporiće svjetske tokove okeana

GS
Foto: SC

Ubrzano topljenje antarktičkog leda dramatično usporava protok vode kroz svjetske okeane i moglo bi da ima katastrofalan uticaj na svjetsku klimu, morski lanac ishrane, pa čak i stabilnost ledenih polica, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno danas u časopisu ''Nejčer''.

"Preokrenuta cirkulacija okeana, vođena kretanjem gušće vode prema morskom dnu, pomaže u isporuci toplote, ugljenika, kiseonika i vitalnih hranljivih materija širom sveta", navodi se u istraživanju. Međutim, dotok vode dubokog okeana sa Antarktika mogao bi da opadne za 40 odsto do 2050. godine, navodi se u studiji, prenosi Rojters.

"Zapanjujuće je videti da se to događa tako brzo", rekao je Alan Miks, paleoklimatolog sa Univerziteta Oregon Stejt i koautor najnovije procjene Međuvladinog panela o klimatskim promenama, koji nije bio uključen u studiju.

Kako temperature rastu, slatka voda iz leda, koji se topi na Antarktiku, ulazi u okean, snižavajući salinitet i gustinu površinske vode i smanjujući taj silazni tok ka morskom dnu. Naučnici su se oslanjali na oko 35 miliona računarskih sati tokom dve godine da bi pokrenuli niz modela i simulacija do sredine ovog vijeka, otkrivši da bi dubokovodna cirkulacija na Antarktiku mogla da oslabi dvostruko većom brzinom opadanja nego u sjevernom Atlantiku, prenosi B92

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana