U susjednoj galaksiji otkrivena mlada crna rupa

gs
Foto: gs

Naučnici su otkrili još jednu crnu rupu koja je bila skrivena u zvjezdanoj grupi naše susjedne galaksije Veliki Magelanov oblak.

 Ova crna rupa je udaljena od Zemlje 160.000 svjetlosnih godina, te je 11 puta masivnija od našeg Sunca.

Astronomi su je pronašli tako što su koristili ogromni teleskop Evropskog južnog opservatorija (ESO).

Uočili su da njena gravitacija utiče na kretanje obližnje zvijezde, koja je oko pet puta veća od Sunca.

"Kao što je Šerlok Holms pratio kriminalce, tako mi pratimo zvezde"

"Kao što je Šerlok Holms pratio kriminalce gledajući njihove pogrešne korake, tako i mi posmatramo svaku pojedinačnu zvezdu u ovom zvezdanom sistemu, a cilj toga je pokušaj pronalaženja dokaza o prisutnosti crnih rupa koje ne možemo videti direktno", rekla je astronom Sara Sarakino

Iako je izuzetno teško da astronomi uoče crne rupe, ipak mogu da ih primjete na osnovu njihovog uticaja na okolne objekte - prilikom uvlačenja materije emituju X-zrake ili kada stvaraju gravitacione talase prilikom sudara s drugom crnom rupom ili neutronskom zvijezdom.

Mladi zvjezdani sistem

Astronomi su otkrili ovu crnu rupu kada su vidjeli da se među mnoštvom zvijezda jedna od njih kreće na vrlo poseban način.

"Kada formira određeni sistem sa zvijezdom, crna rupa utiče na njeno kretanje na vidljiv ili nevidljiv način", rekao je astrofizičar Stefan Dreizler sa univerziteta "Göttingen" u Njemačkoj.

Ovo je prvi put da su astronomi pronašli mladu crnu rupu u sklopu mladog zvjezdanog sistema, starom samo oko 100 miliona godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana