U Nizozemskoj otvorena najduža solarna staza za bicikle

Tanjug
U Nizozemskoj otvorena najduža solarna staza za bicikle

MARTENSDIJK - Lokalne vlasti centralne pokrajine Utreht u Nizozemskoj otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako ciljeve održive energije s prevozom bez emisije štetnih gasova.

Učenici jedne lokalne osnovne škole prvi su se provozali stazom dugom 330 metara, koja je otvorena u srijedu u selu Martensdijk, blizu Utrehta, izvještava agencija AP.

Staza se sastoji od gotovih betonskih blokova prekrivenih tankom zaštitnom providnom oblogom, koja omogućava prodiranje sunčeve svjetlosti do solarnih ćelija ugrađenih u blokove.

Ovaj pilot projekat ima za cilj da se utvrdi da li bi takvi putevi sa dvostrukom namjenom mogli šire da se koriste za generisanje struje iz solarne energije i da služe biciklistima, budući da pokrajina Utreht želi da smanji emisiju ugljenika.

"Želimo da budemo klimatski neutralni do 2040. godine, tako da se onda morate usuditi da koristite inovacije, a ovo je vrlo inovativno", rekao je pokrajinski funkcioner Arne Šadele.

Dodao je da je ta pokrajina gusto naseljena na malom prostoru i da stoga mora da istraži mogućnost dvostruke funkcije puteva. 

"Ako puteve možete da koristite i za proizvodnju energije, imate dvostruku prednost", ističe on.

Ova solarna biciklistička staza je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila obiman set zakona koji treba da omoguće ispunjavanje obećanja Brisela da će tokom ove decenije smanjiti emisiju gasova koji uzrokuju globalno zagrijvanje za 55 posto, uključujući, kako kaže AP, i kontroverzni plan oporezivanja stranih firmi koje uzrokuju zagađenja.

Solarne biciklističke staze se već koriste u drugim dijelovima Nizozemske, ali je ova u Utrehtu najduža izgrađena do sada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana