U Južnoj Koreji obavljen testni let urbanog letećeg taksija

Srna
U Južnoj Koreji obavljen testni let urbanog letećeg taksija

Na aerodromu u Seulu u Južnoj Koreji obavljen je testni let urbanog letećeg taksija.

Riječ je o letilici sa 18 propelera, koja bi trebala postati urbani leteći taksi u bliskoj budućnosti. Ova sistem bi mogao postati operativan do 2025. godine i tako pomoći u smanjenju saobraćajnih gužvi.

Neobičnu letilicu je dizajnirala njemačka kompanija Volokopter, a testni let je obavljen na aerodromu Gimpo u Seulu. Pilot je podigao letilicu te je letio naprijed i nazad. Prešao je oko tri kilometra te nije prelazio visinu od 50 metara. Maksimalna dostignuta brzina iznosila je 45 km/h, a let je trajao pet minuta. Glavni cilj testa je bio da se provjeri kako se letjelica ponaša u aerodromskom okruženju gdje je kontrola saobraćaja ključna za sigurnost.

Model ima dva sjedišta, električni motori pokreću 18 propelera, a veoma je sličan dronu s četiri propelera. Prvi testni let je obavljen još 2013. godine, a javni testni let je zakazan za sljedeću sedmicu u Inčionu.

Južna Koreja je prošle godine najavila planove da razvije nacionalnu UAM infrastrukturu te namjerava investirati 65 miliona dolara u ovu tehnologiju. Vlada se nada da će leteći taksiji ući u komercijalnu upotrebu 2025. godine te prevoziti putnike između Međunarodnog aerodroma Inčion do centra Seula. Putovanje će koštati oko 93 dolara, što je skuplje u odnosu na premium konvencionalni taksi.

Očekuje se da će usluga biti petostruko jeftinija do 2035. godine kada UAM letjelice budu više prihvaćene i kontrolisane automatskim sistemima.

Volokopter ima i konkurenciju domaće letilice OPPAV iza koje stoji institut KARI.

Letilica ovog instituta će biti testirana naredne godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana