Tri kineska astronauta stigla na kinesku svemirsku stanicu

Tanjug
Foto: Xinhua

PEKING- Tri kineska astronauta stigla su jutros na kinesku svemirsku stanicu, gdje će se sedam dana preklapati sa tročlanom posadom koja je već tu, javio je AP.

Troje astronauta poletjelo je juče u svemirskoj letjelici Šendžou-15, kako bi izvršili prvu smjenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.

Svemirska letelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika stigli su na raketi Long Marć-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, prenijela je kineska državna televizija ČTV.

Šendžou-15 je posljednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra, nakon jednonedjeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje ČTV.

Stanica ima projektovani vek trajanja od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će astronauti izvesti više 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine, kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana