Treća "superpuma" stigla u Srbiju

GS
Treća "superpuma" stigla u Srbiju

U bazu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova isporučen je i treći, multifunkcionalni "Erbasov" helikopter "superpuma" X-215, čime je ova jedinica osnažena i modernizovana jednim od najboljih tipova ovih letelica.

"Erbasov" helikopter "superpuma" X-215 karakteriše sistem digitalne avionike, četvoroosni autopilot, a maksimalna brzina je 252 kilometra na čas, saopštio je MUP.

"Maksimalna poletna nosivost helikoptera je 9.300 kilograma, a ovu letelicu karakteriše i mogućnost prevoženja 22 putnika, podvesna brava za nošenje spoljnjeg tereta i vedra za gašenje požara, kao i bočna dizalica nosivosti 272 kilograma", dodaje se u saopštenju.

Takođe, dodaju, helikopter "superpuma" X-215 ima svetlo za pretraživanje i identifikaciju objekata na zemlji, medicinski komplet za zbrinjavanje i hitnu medicinsku evakuaciju više osoba, opremu za letenje u uslovima mogućeg zaleđevanja i mogućnost noćnog letenja.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić istakao je da je reč o helikopterima koji mogu izuzetno da doprinesu u borbi protiv požara, s obzirom da im je kapacitet vedra četiri i po tone vode.

Prva od tri "superpume" stigla je u Srbiju u julu ove godine, a prethodno su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije bili na letačkoj obuci za upravljanje ovim helikopterom u Marselju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana