TikTok tuži Montanu zbog zakonske zabrane video aplikacije

Tanjug
TikTok tuži Montanu zbog zakonske zabrane video aplikacije

VAŠINGTON - Kineska kompanija, vlasnik društvene mreže TikTok, tužila je američku saveznu državu Montanu, koja je prva u SAD zakonom zabranila ovu video aplikaciju

U tužbi se navodi da taj zakon Montane predstavlja neustavno kršenje prava na slobodu govora i da je zasnovan na "neutemeljenim spekulacijama" da bi kineska vlada mogla da dođe do podataka korisnika, prenosi Glas Amerike.

Tužba TikToka usledila je nakon tužbe još pet korisnika koji kreiraju i objavljuju sadržaj na toj aplikaciji, sa istim argumentima, između ostalog i da savezna država Montana nema nadležnost da se bavi pitanjima nacionalne bezbednosti. Obe tužbe su podnete federalnom sudu u Misuli.

"TikTok nije delio, niti će deliti podatke američkih korisnika sa kineskom vladom i preduzeo je mere da štiti privatnost i bezbednost svojih korisnika, kao što je i čuvanje podataka američkih korisnika u SAD", navedeno je u žalbi.

Kineski zakoni zahtevaju od domaćih kompanija da dele podatke sa vladom iz bilo kojih razloga koji mogu da imaju veze sa nacionalnom bezbednošću, a TikTok tvrdi da im se to nikada nije dogodilo.

Guverner Greg Džanforte potpisao je u sredu zakon kojim se zabranjuje rad TikTok-a u Montani, čime je postala prva američka država koja je zabranila tu popularnu aplikaciju u kineskom vlasništvu za kratke video snimke. Zakon u Montani zabranjuje da Guglove i Eplove prodavnice nude TikTok aplikaciju unutar njenih granica.

Zabrana stupa na snagu 1. januara 2024. TikTok, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika, suočava se sa sve većim pozivima američkih zvaničnika da se aplikacija zabrani u celoj zemlji, zbog zabrinutosti o mogućem uticaju kineske vlade na platformu. 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana