Teleskop Veb otkrio objekte veličine Jupitera koji u paru lebde svemirom

GS
Foto: Ilustracija

LONDON- Teleskop Veb je otkrio kosmičke objekte veličine Jupitera koji slobodno lebde svemirom i nisu povezani ni sa jednom zvijezdom.

Ono što je u ovom otkriću posebno interesantno za naučnike je utisak da se ti objekti kreću u paru i sada astronomi pokušavaju da otkriju zašto je to tako, preneo je Bi-Bi-Si.

Tokom istraživanja Orion Nebule (magline) teleskop je otkrio oko 20 ovakvih  parova koji su potom nazvani Jupiter Mass Binary Objects, skraćeno JuMBOs (ogromni).

 Jedno od mogućih objašnjenja je da su ovi objekti nastali u svemirskom regionu Orion Nebula gdje je gustina materije bila nedovoljna da se potpuno formiraju kao zvijezde.

Druga mogućnost je da su nastali u blizini zvijezda i da su u međuvremenu izbačeni u međuzvjezdani prostor kroz različite interakcije i ova hipoteza za sada ima najviše pobornika, rekao je profesor Mark Mekorin, savjetnik Evropske svemirske agencije.

"Fizika gasa sugeriše da ne bi trebalo da postoji mogućnost samostalnog formiranja objekata mase Jupitera, ali znamo da pojedinačne planete mogu biti izbačene iz zvjezdanih sistema. Međutim, postavlja se pitanje kako je moguće da planete budu izbačene u paru ? Trenutno nemamo odgovor na to pitanje", rekao je Mekorin za britanski javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana