Teleskop Džejms Veb otvorio štit za Sunčeve zrake

Tanjug
Foto: Vikipedija

VAŠINGTON- Sunčani štit na teleskopu Džejms Veb, koji bi trebalo da ga štiti o Sunčevih zraka, uspješno je otvoren u svemiru i sada je na redu otvaranje sistema ogledala.

Samo pomoću ove barijere veličine teniskog terena teleskop će moći da ima dovoljnu osjetljivost da detektuje signale koji dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira, prenosi Si-En-En.

Sada će početi druga faza rasklapanja platforme - otvaranje teleskopskih ogledala, od kojih je najveće prečnika 6,5 metara.

Godine testiranja na brojnim modelima isplatile su se jer su kontrolori i inženjeri bez ikakvih problema prvo odvojili i pozicionirali različite dijelove štita, a onda i otvorili i priveli funkciji.

Nakon što je štitnik za Sunčane zrake uspješno postavljen, Vebov menadžer projekta Bil Oks rekao je da je teleskop prevazišao granicu od 70 do 75 odsto od ukupno 300 mogućih kvarova koji bi mogli da poremete sposobnost funkcionisanja ovog složenog sistema.

"Ovo je prekretnica i predstavlja pionirski rad hiljada inženjera, naučnika i tehničara koji su proveli značajan dio svoje karijere u razvoju, projektovanju, proizvodnji i testiranju ove svemirske tehnologije", rekao je menadžer za sistem zaštite od sunca Džim Flin.

 

Gruman, glavni inženjer za Veb iz NASA, podsjetio je da teleskop Džejms Veb ima sposobnost da se osvrne u prošlost, koristeći svoje infracrvene sisteme za posmatranje i da otkriva skrivene aspekte i pogleda u univerzum dublje nego ikada ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana