Svemirski brod sletio na asteroid

Srna
Svemirski brod sletio na asteroid

Tokio - Primljeni podaci potvrđuju da se svemirski brod “Hajabusa 2” uspješno spustio na daleki asteroid i obavio istorijsku misiju sakupljanja dubinskih uzoraka, a naučnici se nadaju da će dobiti informacije o porijeklu Sunčevog sistema, saopštila je danas japanska svemirska agencija. “Hajabusa 2” je u aprilu za sebe napravio krater za slijetanje ispuštanjem udarnog elementa od bakra.

Brod se sada spustio u krater i sakupio uzroke iz dubine asteroida u kojima će, kako se nadaju naučnici, biti vrijednih podataka, prenijela je agencija PA.

“Hajabusa 2” je prvi svemirski brod koji je uspješno sakupio dubinske uzorke sa jednog asteroida, a sličnu misiju planira američka Nasa na drugom asteroidu.

Japanska agencija za istraživanje svemira saopštila je da primljeni podaci potvrđuju da se brod spustio i bezbjedno podigao poslije uzimanja uzoraka, kako je i bilo planirano.

U trenutku kada je u kontroli misije saopšteno da je misija uspješno obavljena, svi su ustali i aplaudirali, a neki su pokazivali znak pobjede.

Brod je juče počeo da se spušta prema asteroidu, a danas je obavljena završna faza. Sam boravak na asterodu trajao je nekoliko sekundi, dovoljno da aparat usisa uzorke.

Asteroid koji je predmet istraživanja udaljen je oko 300 miliona kilometara od Zemlje.

Očekuje se da će se “Hajabusa 2” vratiti na Zemlju krajem sljedeće godine, sa uzorcima koje će naučnici potom analizirati.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana