Svemirska sonda prošla pored Venere

Srna
Svemirska sonda prošla pored Venere

BERLIN - Svemirska sonda koja putuje prema Merkuru prošla je danas pored Venere i iskoristila Zemljinog susjeda za podešavanje putanje prema najmanjoj planeti Sunčevog sistema, koja je i najbliža Suncu.

Evropsko-japanska sonda “Bepi Kolombo”, koja je lansirana prije blizu dvije godine, snimila je crno-bijelu fotografiju Venere sa udaljenosti od 17.000 kilometara, a neki od njenih instrumenata ušli su u kadar.

Ovo je bila druga od devet takozvanih planetarnih gravitacionih asistencija koje su sondi potrebne tokom sedmogodišnjeg putovanja do Merkura. Prva je iskorištena oko Zemlje u aprilu.

Evropska svemirska agencija saopštila je da je misija, koja je vrijedna oko 1,3 milijardi evra, jedna od najkompleksnijih do sada.

Ekstremna Merkurova temperatura, snažna gravitacija Sunca i zasljepljujuća solarna radijacija stvaraju veoma teške uslove, prenio je AP.

“Bepi Kolombo” će još jednom obići oko Venere i šest puta oko Merkura da bi usporio prije dolaska na odredište 2025. godine.

Svemirska sonda će se potom podijeliti. Evropski orbitalni aparat “Bepi” će ući u unutrašnju orbitu Merkura, a aparat “Mio”, koji je napravila Japanska agencija za istraživanje svemira, sakupljaće podatke sa veće udaljenosti.

Oba aparata dizajnirana su da podnesu temperaturu koja varira od 430 stepeni Celzijusovih sa strane koja je izložena Suncu do minus 180 stepeni u Merkurovoj sjenci.

Istraživači se nadaju da će ova misija doprinijeti boljem razumijevanju Merkura, koji je tek nešto veći od Zemljinog Mjeseca i ima masivno jezgro od željeza.

Posljednji svemirski brod koji je posjetio Merkur je “Mesindžer”, čiju je misiju američka Nasa okončala 2015. godine. Prije toga, Nasin brod “Mariner” prošao je pored ove planete tokom sedamdesetih.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana