Šta je LaMDA, Google projekat koji "ima svijest i dušu", zbog kojeg se usijao internet?

B92
Foto: Ilustracija

Tokom prethodnog perioda, društvene mreže i internet je uzdrmao Blejk Lemojn, koji tvrdi da Google chatbot LaMDA ima "razum i dušu" i da je na nivou djeteta uzrasta od šest do osam godina.

Lemojn je softverski inženjer zadužen za etička pitanja u Responsibile AI sektoru kompanije Google. On je svojom izjavom da bi Google chatbot LaMDA mogao da se nazove osobom, uzburkao strasti i među stručnjacima i među laicima.

Lemojn je suspendovan zbog ovih svojih ispada, ali čitav slučaj postavlja zanimlivo pitanje. Šta zapravo predstavlja LaMDA i čemu ovaj projekat uopšte služi?

LaMDA ili Language Modela For Dialog Applications  predstavlja jezički model za mašinsko učenje, koji je kreiran od strane kompanije Google kao chatbot. Njegova uloga je da imitira ljude u razgovorima.

Poput BERT, GPT-3 i drugih jezičkih modela, LaMDA je izgrađena na Transformeru – arhitekturi neuralnih mreža koju je Google osmislio 2017. godine i načinio je otvoreni kodom.

Ova arhitektura proizvodi model koji može da se istrenira da čita veliki broj riječi, kao i da vodi računa o tome na koji način te riječi imaju smisla, kao i da predvidi koja riječ bi mogla uslijediti. Ono što LaMDA-u čini drugačijom jeste da je trenirana na dijalogu, za razliku od većine drugih modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana