Šta bi se dogodilo sa Zemljom kada bi je pogodila igla za šivenje - brzinom svjetlosti?

GS
Šta bi se dogodilo sa Zemljom kada bi je pogodila igla za šivenje - brzinom svjetlosti?

Apokaliptični video pokazuje što bi se moglo dogoditi da Zemlju udari neki objekt iz svemira. Ali predmet nije baš ono što mislite. To nije asteroid širok kilometrima, niti je komet ili meteor. Ovo je obična igla, poput one koju možete da koristite za šivenje dugmadi. Ali u ovom teorijskom scenariju, igla bi putovala brzinom svjetlosti.

Video sa Ridla na Jutjubu pokazuje opcije za ono što bi moglo da se dogodi ako bi igla udarila u Zemlju brzinom svjetlosti.

U tradiciji dobrih i loših vijesti, hajde da počnemo od najgoreg mogućeg scenarija da igla udari Zemlju ovom brzinom.

Dobar i loš scenario

U najgorem slučaju, energija koju rasipa igla izazvala bi apokaliptični događaj na Zemlji.

Ovo bi stvorilo veliku rupu u Zemljinoj kori koja bi izazvala veliko izlivanje Zemljinog omotača koji bi bio bačen u svemir.

To znači da je život kakav poznajemo izumro zbog ogromne toplote oslobođene udarom. Ali postaje još gore. Možda je čak i energija oslobođena udarom tolika da se Zemlja bukvalno raspada pod silom energije.

Dakle, to je najgori mogući scenario. Bar bi se to dogodilo tako brzo da niko ne bi ni znao za to. Ali šta je sa dobrom opcijom?

Pa, u ovom slučaju - zato što je igla oštra i putuje tako brzo - postoji šansa da se energija ne oslobodi na vrijeme da bi značajno uticala na Zemlju.

U ovom scenariju, igla bi jednostavno ušla u Zemlju, a zatim izašla na drugu stranu. Ovo je, naravno, potpuno teoretski scenario, ali pokazuje ogromnu količinu energije koju ima nešto što putuje brzinom svetlosti, čak i ako je riječ o relativno malom objektu poput igle, prenosi Nacionalna Geografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana