Srpska pšenica, ječam, ovas i raž smješteni u svjetski trezor

Srna
Foto: GS

NOVI SAD - Prvi put u istoriji Srbija je deponovala 96 sjemena najznačajnih domaćih sorti pšenice, ječma, ovasa i raži u Svjetski trezor sjemena poznatiji i pod nazivom "Trezor sudnjeg dana", osnovan radi prehrambene bezbjednosti budućih generacija čovječanstva u slučaju globalne kataklizme.

Sjemena ovih žitarica koja su završila u tom trezoru, odabrao je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Istorijsko deponovanje sjemena srpskih žitarica u taj trezor, još jedan je doprinos globalnim naporima da se taj cilj i postigne.

Sjeme je deponovao u Trezor ambasador Srbije u Norveškoj Dragan Petrović.

Petroviću je u ime norveškog ministara poljoprivrede i hrane Sandre Bork uručen i sertifikat o deponovanju sjemena u Svjetski trezor.

"Ogromna čast! Naša zemlja prvi put deponuje seme poljoprivrednih biljaka u Svetski trezor na Svalbardu", objavila je Ambasada Srbije na "Tviteru".

"Trezor sudnjeg dana" nalazi se u specijalnoj kapsuli na udaljenom norveškom ostrvu Spitsbergen, u arhipelagu Svalbard. U svjetski jedinstvenoj bazi čuva se više od milion uzoraka sjemena iz skoro svih zemalja svijeta.

Prvo skladištenje sjemena iz Srbije na Svalbardu realizovano je putem međunarodnog projekta čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Taj projekat finansira Fond za raspodjelu dobrobiti i FAO, Međunarodni ugovor o biljnim i genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu.

Svjetskim trezorom zajednički upravljaju norveško Ministarstvo poljoprivrede i hrane i Nordijski centar za genetske resurse.

Ministarstvo i Centar izrazili su zadovoljstvo što je Srbija deponovala svoje poljoprivredno sjeme u Svjetski trezor.

Norveški naučnici već 13 godina prikupljaju i čuvaju uzorke sjemena biljaka iz cIjelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana