SpaceX uspješno obavio statički test prototipa rakete Super Heavy

GS
Foto: Ilustracija

Kompanija SpaceX je obavila važan korak ka prvom orbitalnom letu Staršip sistema.

Mjesec dana nakon neuspjelog pokušaja SpaceX je ovog puta uspješno obavio statički test prototipa rakete Super Heavy. Riječ je o prototipu Booster 7, koji je testiran aktiviranjem samo jednog Raptor motora na lansirnoj rampi. Motor je bio aktivan nekoliko sekundi, a inžinjeri su dobili važne podatke o njegovim performansama.

Inače, Booster 7 je opremljen s 33 Raptor motora, odnosno njegove druge verzije, a njihov zadatak je da lansiraju prvu i gornju fazu sistema koju čini letjelica Staršip. Tokom prethodnog statičkog testiranja booster se zapalio na lansirnoj rampi. Šef SpaceX-a Ilon Mask je tada putem Tvitera saopštio da je uzrok problema bio spin start test, kao i da kompanija više neće obavljati spin start test sa svih 33 motora odjednom.

Osim testiranja Boostera 7, SpaceX je obavio i statički test dva od šest Raptor motora Staršipa 24. To je aktuelni prototip za lansiranje gornje faze sistema, koji će letjeti u svemir tokom prvog orbitalnog testnog leta.

Još uvijek nije poznato kada će kompanija poslati Staršip u orbitu prvi put u istoriji, no vjerovatno će prije toga obaviti još testova uključujući statičko testiranje više Raptor motora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana