SpaceX bi da pravi Starship rakete: Koristiće se za testiranje letjelica

Agencije
SpaceX bi da pravi Starship rakete: Koristiće se za testiranje letjelica

Iz kompanije SpaceX stižu informacije da su u toku razgovori sa vlastima Los Anđelesa oko potencijalne izgradnje nove fabrike raketa u gradskoj luci.

Razlog za odabir ove lokacije je što bi kompanija na taj način dobila direktan izlaz na okean za transportovanje nove generacije svojih Starship svemirskih brodova, kao i specijalnih vozila za lansiranje raketa. Ovim putem oni bi se najlakše dopremali do priobalne lansirne lokacije na Floridi.

Trenutno, SpaceX u Teksasu gradi prototip Starship rakete za orbitalno testiranje. Ovaj prototip će se koristiti za testiranje i provjeru finalnog dizajna Starship letjelica, koje bi trebalo da budu višestruko upotrebljavane, a pokretaće ih Super Heavy motori koji su takođe u razvoju. Krajnji cilj je da se sa ovim raketama dosegne prvo Mjesec, a nakon toga i Mars.

Ilon Mask, SpaceX CEO, naglasio je da želi da Starship letjelice dostignu veoma visoku frekvenciju letova. Da bi se to postiglo potrebno je da se proizvodi 100 Starship raketa godišnje, što bi u periodu od 10 godina činilo ukupno 1.000 raketa. Tek tada će biti spreman za poduhvat koji će ponijeti veliku količinu tereta i putnike na put koji će obezbjediti permanentno ljudsko prisustvo na Mars-u.

Upravo iz tog razloga SpaceX-u su potrebni novi proizvodni pogoni. Postojeći pogon u Havtornu (Kalifornija) zahtijevaju transportovanje putevima, što je izvodljivo za Falcon  9 i Falcon Heavy rakete, ali ne i za Starship i Super Heavy, koji su znatno većih dimenzija i mase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana