Slovački regulator dao dozvolu letećem automobilu "ErKar

Tanjug
Foto: Tanjug

NjUJORK - Automobil slovačke kompanije Klajn Vižen, koji može da se transformiše u mali avion, uspešno je prošao testove letenja i dobio zvaničnu letačku dozvolu.

Nakon završetka 70 sati "rigoroznih letačkih testiranja" vozilo "ErKar", koje radi u dvojnom režimu kao automobil i vazduhoplov, dobilo je od Slovačke saobraćajne uprave sertifikat o plovidbenosti, saopštila je kompanija Klajn Vižen, prenosi Si-En-En (CNN). Probni letovi, koji su obuhvatili više od 200 poletanja i sletanja, kako se dodaje, ispunili su standarde Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA).

„Izazovni testovi letenja uključivali su čitav niz letačkih manevara i performansi i pokazali su zadivljujuću statičku i dinamičku stabilnost u avionskom režimu“, navodi se u saopštenju kompanije.

Portparol Klajn Vižena rekao je za CNN da je za upravljanje ovim hibridnim vozilom vozačima potrebna pilotska dozvola i dodao da se kompanija nada da će „ErKar” biti komercijalno dostupan u roku od 12 meseci. Timu od osam stručnjaka bilo je potrebno više od 100.000 sati rada da koncepte dizajna pretvori u matematičke modele koji su doveli do proizvodnje prototipa. "ErKar" pokreće 1,6-litarski BMW motor i radi na "gorivo koje se prodaje na bilo kojoj benzinskoj pumpi", izjavio Anton Zajac, suosnivač Klajn Vižena, za CNN.

Vozilo može da leti na maksimalnoj operativnoj visini od 18.000 stopa, dodao je Zajac. U junu 2021, ovaj leteći automobil je izveo 35-minutni probni let između aerodroma u gradu Nitra i slovačkog glavnog grada Bratislave. Nakon sletanja, letelica se pretvorila u automobil koji je nastavio vožnju drumom do centra grada, dodaje američka tv stanica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana