Skoro 8.000 godina stara lobanja pronađena u rijeci u Minesoti, biće predata zvaničnicima Indijanaca.

Rts
Foto: nyp

Ostaci lobanje koju su kajakaši prošlog ljeta pronašli u rijeci u Minesoti, i za koju je utvrđeno da je stara skoro 8.000 godina - biće predati zvaničnicima Indijanaca u toj državi.

Nakon što je otkriće objavljeno, nekoliko Indijanaca je kritikovalo kancelariju okružnog šerifa, koji su naveli da je objavljivanje "fotografija ostataka njihovog pretka uvredljivo za njihovu kulturu". Fotografija je ubrzo odjavljena.

"Nismo htjeli da učinimo ništa uvredljivo", rekao je šerif okruga Renvil Skot Hejbl.

Stručnjaci su koristili analizu utvrđivanja starosti ugljenikom, i utvrdili da je čovjek čija je lobanja pronađena, živio između 5.500 - 6.000 pre nove ere, dakle - pre skoro 8.000 godina. Fragment kosti je zatim poslat i forenzičkom antropologu Ef-Bi-Aj-a, koji je procijenio starost lobanje kao i to da je pripadala mladiću.

Forenzički antropolog je takođe utvrdio da je muškarac zadobio tešku ranu na glavi o čemu svjedoči udubljenje u lobanji.

"Dostupna nauka i tehnologija su zaista nevjerovatne i srećni smo što imamo metode koje nam pomažu u ovom istraživanju i što smo naišli na ovaj mali dio istorije", saopštili su ranije zvaničnici.

Hejbl je rekao da će ostaci biti predati plemenskim zvaničnicima zajednice Gornjih Sijuksa.

Specijalista za kulturne resurse Saveta za indijanske poslove Minesote Dilan Geč rekao je da Savet nije bio obaviješten o ovom otkriću, što je propisano državnim zakonima koji regulišu zbrinjavanje i repatrijaciju ostataka Indijanaca.

Geč je dodao da je objava o otkriću na Facebook "pokazala potpuni nedostatak kulturološke osjetljivosti", zato što pojedinac čiji su ostaci pronađeni nije javno identifikovan kao Indijanac, a i ostaci su nazvani "djelićem istorije".

Ketlin Blu, profesorka antropologije na Državnom univerzitetu u Minesoti, rekla je da lobanja definitivno pripada pretku jednog od plemena koji još žive u toj oblasti, prenio je Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana