Serija koja će razotkriti tajne Teslinih arhiva? VIDEO

Serbia.com
Serija koja će razotkriti tajne Teslinih arhiva? VIDEO

Kris Hartvel, režiser i izvršni producent serije “Teslina arhiva” (The Tesla Archive), govori za sajt Serbia.com o svom projektu i arhivama Nikole Tesle koje će, nakon što su 70 godina provele pod oznakom “strogo povjerljivo”, biti otvorene 2013. godine. Prenosimo vam ekskluzivan intervju koji nam je ovaj sajt proslijedio.

Nikola Tesla, svakako jedan od najfascinantnijih i najmisterioznijih naučnika i pronalazača u istoriji, iza sebe je ostavio čitavu “planinu” nacrta, planova i druge dokumentacije, ali nije imenovao osobu koja će ih naslijediti.

Te 1943. FBI nije želio da gubi vrijeme polemišući o pravu naslijeđa nakon Tesline smrti. Odmah je konfiskovao sve njegove papire i po naređenju direktora X. Egar Huver-a ih pod etiketom “strogo povjerljivo” sakrio od javnosti.

 Produkcijski tim kompanije “New Renaissance Pictures ” iz Kalifornije okupio se prije oko dve godine želeći da kroz seriju “Teslina arhiva” otkrije tajne Teslinih dokumenata koje će 2013, nakon 70 godina “u bunkeru”, postati otvorene za javnost.

Reditelj i izvršni producent serije Kris Hartvel smtra da će taj trenutak zauvijek promeniti svijet. Hartvel je za Serbia.com izjavio da je veliko svjetsko interesovanje za Teslu ohrabrilo njegovu ekipu, i samu inspirisanu “gospodarom munja”, da otpočne ovaj projekat.

Za ozbiljnije istraživanje velikog naučnika sam se zainteresovao kada je gledao “The Prestige ”, film u kome je Teslu igrao Dejvid Bouvi.

Na sajtuThe Tesla Archive” vidjeli smo trejler u kome je Tesla već mrtav. Da li to znači da se serija uopšte neće baviti njime samim?
Iako serija počinje Teslinom smrću, on će ostati prisutan u seriji kroz svoj rad i zaostavštinu koji utiču na zaplet i likove. Ono što naši junaci pronalaze u Teslinoj tajnoj arhivi katalizator je za sve njihove dalje akcije. Oni sve više i više otkrivaju koliki je zapravo Teslin uticaj na njihove živote i to je ključna stvar u čitavoj priči.

 

Šta mislite o Teslinim zaostavštinama?
Tesla je ostavio u naslijeđe napredan način razmišljanja. On ne samo što je vjerovao u mogućnost “boljeg sutra” već je odlučio da aktivno učestvuje u njegovom stvaranju. U nas se urezala njegova misao: “Naučnik ne teži trenutnom rezultatu. Njegov rad je kao rasadnik - za budućnost. Njegova dužnost je da postavi osnove za one koji će doći, i da im pokaže put.” Takva strast prožima svaku ideju koju ćete naći u našoj seriji.

Da li će neke scene biti snimljene u Srbiji ili zemljama bivše Jugoslavije?
Dobar dio naše druge epizode se odvija u Srbiji, gdje će naši heroji posjetiti određene lokacije, kao što je Teslin muzej u Beogradu. Iako će nešto od toga biti “oživljeno” na lokacijama u južnoj Kaliforniji, autentični snimci su nam vrlo potrebni da ubjedimo publiku da su naši junaci putovali tamo.
 

Kako vidite budućnost nezavisnog filma? S obzirom da produkciju serije finansirate “online” donacijama, da li je to jedan od pravaca?
Apsolutno. Svet filma i televizije ipak nastavlja da se razvijaja. Sposobnost da napišete priču, skupite ekipu, izaberete glumce, stavite kameru u nečije ruke i predstavite priču publici više nije ekskluzivnost velikih studija. Ono što se nikada neće promjeniti je želja da se vide dobro ispričane priče. Takvi filmovi i TV emisije su oni u kojima publika uživa i koji će trajati. Njih mi u kompaniji “New Renaissance Pictures” želimo da pravimo. Serija je još uvijek u fazi snimanja. Za sada je predviđeno da premijerno bude prikazana na internetu, ali postoje i planovi o distribuciji na televizijskim mrežama.


Kreativnost važnija od velikog novca
Kompanija “New Renaissance Pictures” je, za samo šest godina koliko postoji, uspjela da snimi nekoliko nezavisnih veb serija koje su videli milioni ljudi širom svijeta. Na taj način dokazala je da je, zahvaljujući novim tehnologijama, za uspješnu produkciju i veliku gledanost presudna kreativnost prije nego sredstva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana