Sajber kriminalci su svoju priliku pronašli i u smrti kraljice Elizabete II

B92
Foto: Shutterstock

Smrt kraljice Elizabete Druge iznenadila je veliki broj ljudi i trenutno su aktuelni razni projekti koji omogućavaju kupovinu kripto žetona ili komemorativnih suvenira u njenu čast.

Istraživači bezbjednosti kompanije Kasperski su detektovali brojne pokušaje prevare povezane sa ovim događajem i upozoravaju da je potrebno biti oprezan pri kupovini ovakvih suvenira.

Stručnjaci kompanije Kasperski otkrili su nekoliko sajtova koji nude kripto žetone, kao i nezamenljive tokene (NFT) nazvane po kraljici Elizabeti Drugoj. Važni događaji obično se koriste kao mamac za mnoge kripto svjetski investicione poduhvate, tako da ni kraljičina smrt nije bila izuzetak.

Većina ovih sajtova je nedavno postavljena i nema potrebne nivoe zaštite, pa njihova baza podataka može lako da procuri, a svi unijeti podaci kripto novčanika su ugroženi. Korisnicima se nudi šansa da investiraju u novi token ili kupe NFT, "odajući tako počast kraljici".

U znak sjećanja na najduže vladajućeg monarha na svijetu, korisnicima su nuđeni novčići i majice sa likom kraljice Elizabete Druge na novonastalim sajtovima koji nisu bezbedni, a prilikom plaćanja, korisnik nije preusmjeren na posebnu, zaštićenu stranicu.

Rezultat toga je da podaci o karticama, adrese ili korisnička imena nisu potpuno zaštićeni, što znači da napadači, ukoliko kompromituju bazu podataka sajta, mogu ukrasti ove informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana