SAD: Saslušanje o NLO-ima, prvo poslije više od 50 godina

Tanjug
Foto: ilustracija

VAŠINGTON- Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o slučajevima opažanja Neidentifikovanih letećih objekata (NLO) u SAD, biće, posle više od 50 godina, održano danas.

Dugo očekivano svjedočenje dvojice visokih vojnih zvaničnika zaduženih za ispitivanje očevidaca biće pažljivo praćeno nakon decenija tajnosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Dvojica zvaničnika koji svjedoče su Ronald Multri, najviši obavještajni zvaničnik Pentagona, i Skot Brej, zamjenik direktora mornaričke obavještajne službe.

Zvaničnici će na javnoj raspravi opisati napore SAD da istraže neobjašnjive vazdušne pojave (UAP), što je vladin naziv za NLO.

„Američki narod očekuje i zaslužuje da njihovi lideri u vladi i obavještajnim službama ozbiljno procijene i reaguju na sve potencijalne rizike nacionalne bezbjednosti - posebno one koje ne razumijemo u potpunosti“, rekao je član Predstavničkog doma Andre Karson.

Nakon javne rasprave, komisija će održati tajnu sjednicu sa poslanicima.

Uoči saslušanja, naučnici i stručnjaci su napisali nacrt pitanja koja bi poslanici trebalo da postave svjedocima.

„Ako mogu da potvrde NLO u svemiru, ući će u istoriju i pomoći da se eliminiše čitava kategorija potencijalnih objašnjenja koja imaju veze sa atmosferskim fenomenom, kineskim fenjerima, civilnim dronovima“, napisao je Melon na svom blogu.

Fascinacija javnosti letećim tanjirima, užarenim svjetlima i vanzemaljskim letjelicama traje već generacijama, a posljednje javne rasprave o ovom pitanju započele su 1966. godine, kada je republikanski kongresmen i budući predsjednik SAD Džerald Ford sazvao nekoliko saslušanja kako bi se razgovaralo o viđenjima NLO-a nakon onog u Mičigenu koje je posmatralo preko 40 ljudi, uključujući desetak policajaca, navodi Bi-Bi-Si.

Prošlog decembra, demokrate su uspjele da u godišnji zakon o ovlašćenjima u vezi sa nacionalnom odbranom, koji je potpisao Džozef Bajden, uključe pravni akt koji obavezuje vojsku da uspostavi stalnu kancelariju za istraživanje UAP-a pod nazivom Grupa za identifikaciju vazdušnih objekata i sinhronizaciju upravljanja, navodi britanski javni servis.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana