Rusija predstavila borbene robote koji mogu uništavati tenkove

GS
Foto: Agencije

Ruska vojska je tokom vojne vježbe "Zapad" predstavila borbene robote koji mogu uništavati tenkove bez opasnosti po ruske vojnike.

 Roboti su ispalili protivoklopne projektile i koristili montirane bacače planove dok su njihovi operateri bezbrižno sjedili na sigurnoj udaljenosti daleko od bojnog polja.

Ove aktivnosti su izvedene u sklopu kolosalnih vojnih vježbi kojima je prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi portal Kliks.

Tokom demonstracija su između ostalog dva borbena modela demonstrirala svoje mogućnosti i naoružanje te su simulirali paljbu usmjerenu protiv neprijatelja tokom vježbe Zapad-2021.

Jedan od dva vojna modela je oklopno borbeno vozilo Uran-9 napravljeno poput konvencionalnog tenka, ali se njime može upravljati iz daljine.

Može biti naoružano topovima i raketnim sistemima te opremljeno infracrvenim i laserskim senzorima visoke tehnologije kako bi moglo pronaći i pogoditi svoje mete. Prvi primjerci modela Uran-9 su već djelovali tokom rata u Siriji.

Ovo borbeno vozilo čak ima i bacače plamena dizajnirane za napad na neprijateljsku pješadiju i čišćenje utvrđenih pozicija.

Borbeno vozilo Nerekhta je također korišteno tokom pomenutih vježbi. Kreće se pomoću gusjenica, opremljeno je centralnim topom, a dizajnirano je za misije izviđanja u predjelima koji su opasni za vojnike. Ovo vozilo posjeduje i mitraljez, kao i minobacač.

Putin je zajedno s drugim ruskim zvaničnicima posmatrao vježbu, eksplozije i borbu s komandnog položaja.U već tradicionalnoj vježbi Zapad-2021 učestvuju ruski i bjeloruski vojnici, kao i određen broj vojnika iz drugih država. Cilj je unaprijediti borbene sposobnosti i demonstrirati novu tehnologiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana