Rusija lansirala satelit za špijuniranje američke "svemirske imovine"

GS
Foto: Klix.ba

Rusija je lansirala svoj novi vojni satelit koji ima za cilj da špijunira američke vojne satelite u orbiti.

Prema njegovoj putanji, on bi danas trebao stići na svoju destinaciju.

Glasine su se pojavile i prije lansiranja satelita, a govorilo se da je riječ o "satelitu inspektoru" koji je specijalno dizajniran da uhodi druge satelite i posmatra ih iz blizine. Špijunski satelit je nazvan Kosmos 2558 i smješten u istu orbitu kao i američki vojni satelit USA 326 koji je lansiran u februaru.

Rusi su svoj satelit lansirali u vrijeme kada je američki putovao iznad ruske svemirske luke Plesetsk, a ove informacije je otkrio profesor Marso Langbroek s Tehničkog univerziteta u Holandiji.

"Dvije orbite su veoma bliske, glavna razlika je relativno mala, nekoliko desetina kilometara u orbitalnoj visini. To je veoma jasna indikacija", rekao je Langbroek za Gizmodo. Ono što je važno istaći jeste da bi ruski satelit mogao napraviti manevar u orbiti u narednim danima te se dodatno približiti američkom.

"Ako ne budu pravili manevre u međuvremenu, Kosmos 2558 će proći pored satelita USA 326 na udaljenosti od 75 kilometara 4. avgusta", rekao je Langbroek.

On tvrdi da je ovaj tip ruskog satelita već korišten za uhođenje drugih satelita u orbiti.

"Ova satelit ima neku vrstu senzorskog sistema koji je optimizovan da posmatra druge satelite, a ne da ima funkciju uobičajenog satelita koji pravi fotografije Zemlje. Još uvijek nismo sigurni, ali zaključujemo prema ponašanju satelita", kazao je Džonatan Mekdonel, astronom iz Centra Harvard-Smitsonian za astrofiziku.

Čini se da ruski satelit posjeduje sistem za manevrisanje koji mu omogućava da prilagođava svoju orbitu na različite načine, a to je veoma korisna funkcija za špijunske satelite.

Elektro-optički američki špijunski satelit USA 245 je 2020. godine bio na meti ruskog satelita Kosmos 2542, koji ga je takođe uhodio u niskoj orbiti Zemlje, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana