Rusi napravili prvu fotografiju novog soja korone

G.S.
Rusi napravili prvu fotografiju novog soja korone

Naučnici novosibirskog naučnog instituta “Vektor” prvi u svijetu su fotografisali “britanski soj” koronavirusa koji je dobijen od pacijenta u decembru 2020. godine, saopštila je ruska služba za fitosanitarni nadzor “Rospotrebnadzor”.

 Eksperti nastavljaju da proučavaju svojstva ovog soja, njegove strukturne karakteristike i ponašanje u ćelijskim kulturama i eksperimentalnim modelima uz korišćenje laboratorijskih životinja.

Snimak je dobijen uz pomoć elektronskog mikroskopa, uvećanjem od 100.000 puta, navodi se u potpisu fotografije. Na njoj se vidi “virusna čestica” okruglog oblika, prečnika oko 140 nanometara i tipičnim za koronavirusa peplomere, dužine oko 20 nanocentimetara.

U saopštenju se navodi da mutacije karakteristične za britanski soj ne utiču na efikasnost vakcine “EpivakKorona”, koju je napravio novosibirski centar.

Britanski soj koronavirusa još nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Ljekari kažu da registrovane vakcine protiv koronavirusa štite i od mutiranih sojeva virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana