Rover Perseverance Mars dobio nove točkove i kočnice

Agencije
Rover Perseverance Mars dobio nove točkove i kočnice

Kako se bliži lansiranje, napreduje razvoj rovera Perseverance Mars koji razvija američka svemirska agencija NASA.

Rover je dobio nove točkove i kočnice koje će mu pomoći da se nosi s teškim terenom na Marsu. Perseverance će biti lansiran u julu te će analizirati površinu Crvene planete u potrazi za znakovima života i uvjetima koji su ga eventualno omogućavali u prošlosti.

Ovaj rover će zamijeniti rover Kjuriositi koji se nalazi na površini Marsa duže od sedam godina.

Lekcije naučene zahvaljujući Kjuriositiju i rigoroznim testiranjma omogućile su dizajnerima da unaprijede točkove i kočnice koje su postavljene na rover ove sedmice. Svaki točak je napravljen od aluminija namijenjenog avionskim strukturama, a osim toga je nešto veći i uži u odnosu na točkove koje ima Kjuriositi.

Nabori na gaznom sloju su gotovo milimetar deblji, a dok Kjuriositi ima 24 šare, Perseverance ima 48 blago zakrivljenih linija. Odluka o redizajnu je došla nakon detaljnih testiranja u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon. Novi dizajn se pokazao izdržljivijim na pritisak oštrih stijena, a osigurava i bolje prijanjanje pri vožnji po pijesku.

Rover će pri maksimalnoj brzini moći preći 152 metra za sat vremena. To ne zvuči brzo, ali ipak jeste za standarde jednog rovera na Marsu. Testiran je u decembru prošle godine kada su korišteni dijelovi koji neće biti dio njega kada bude lansiran na Mars.

Perseverance bi se trebao spustiti u krater Jezero na Marsu početkom sljedeće godine. Opremljen je brojnim kamerama i mikrofonima, a pratit će ga i Mars Helicopter koji će mu pomoći pri skautiranju lokacija za proučavanje.(klix.ba)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana