Rogozin: Nastavljeni razgovori o osnivanju baze na mjesecu

Srna
Rogozin: Nastavljeni razgovori o osnivanju baze na mjesecu

MOSKVA - Ruska državna svemirska korporacija “Roskosmos” nastavlja razgovore sa Kinom i drugim međunarodnim partnerima o osnivanju zajedničke baze na Mjesecu, saopštio je direktor ruske korporacije Dmitrij Rogozin.

On je u objavi na društvenoj mreži “Telegram” podsjetio da bi program istraživanja Mjeseca trebalo da počne ove godine, a da je program testiranja na Mjesecu planiran za 2028. godinu.

“Razgovaramo sa svim međunarodnim partnerima o osnivanju istraživačke baze na Mjesecu, prije svih sa Kinom”, istakao je Rogozin.

Portparol Kineske državne svemirske uprave (CNSA) Sju Honlijang saopštio je ranije da će Kina nastaviti da istražuje Mjesec i da planira da udruži napore sa Rusijom radi sprovođenja relevantnih projekata, prenio je TASS.

“Roskosmos” i CNSA potpisali su u novembru 2017. godine program saradnje u svemiru za period od 2018. do 2022. godine. Program se sastoji od šest oblasti i radnih grupa koje su osnovane da rade na njima.

Rogozin je u decembru prošle godine tokom sastanka sa članovima Savjeta Ruske Federacije izjavio da je Kina u junu ponudila da se Evropa uključi u program istraživanja Mjeseca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana