Riješena misterija smrti faraona Sekenenrea

Srna
Riješena misterija smrti faraona Sekenenrea

KAIRO - Moderna medicinska tehnologija i forenzika riješili su misteriju smrti faraona Sekenenrea Taoa Drugog, kojeg su još zvali i Hrabri, a koji je između 1650. i 1550. godine prije Hrista kratko vladao južnim Egiptom tokom okupacije te zemlje od dinastije Hiksa.

U pokušaju da svrgne Hikse, Sekenenre Tao Drugi je ubijen, ali način na koji je došlo do smrti predmet je naučnih debata od otkrića mumije tog faraona u osamdesetim godinama 19. vijeka. 

Prethodne analize mumije, uključujući i rendgenski snimak iz šezdesetih godina 20. vijeka, otkrile su da Sekenenre ima isključivo povrede glave, i to teške. 

Preovlađujuća teorija, s obzirom na sve dotadašnje dokaze, bila je da je faraon zarobljen u borbi, te pogubljen, možda i od ruke samog kralja iz dinastije Hiksa. 

Druge teorije sugerisale su da je ubijen u snu u dvorskoj zavjeri. 

Loše stanje faraonove mumije navodilo je na zaključak da je balzamovanje urađeno na brzinu i u neadekvatnim uslovima. 

Međutim, moderna tehnologija otklonila je sve te teorije. 

Kompjuterizovana tomografija (CT) mumifikovanih ostataka otkrila je nove detalje o povredama glave, uključujući i neotkrivene povrede koje su učesnici balzamovanja vješto sakrili. 

Zato su autori nove studije ponudili novu verziju priče o Sekenenreovoj smrti, s obzirom na najnovije dokaze. 

On je zaista bio zarobljen na bojnom polju, a ruke su mu bile vezane na leđima, što mu je onemogućilo da se brani od napada. 

Najnoviji dokazi sugerišu da je egzekuciju izvršilo više napadača, što su naučnici potvrdili proučavanjem pet različitih oružja koja su se podudarala sa faraonovim ranama. 

Kod normalne egzekucije vezanog zatvorenika, može se pretpostaviti da samo jedan napadač udara iz različitih uglova, ali ne sa različitim oružjem. 

Sekenenreova smrt bila je "ceremonijalna egzekucija", kaže Sahar Salem, profesor radiologije na Univerzitetu u Kairu. 

"CT je otkrio i da je Sekenenre imao oko 40 godina kada je ubijen. Osim toga, skeniranje je otkrilo značajne detalje o procesu mumifikacije tijela faraona", navodi portal "EurekAlert". 

Učesnici balzamovanja koristili su sofisticiranu metodu skrivanja rana na glavi, prekrivajući ih materijalom koji je funkcionisao slično kao umeci u modernoj plastičnoj hirurgiji. 

To navodi na zaključak da je mumifikacija njegovog tijela obavljena u profesionalnim uslovima, a ne u neadekvatnim i na brzinu, kako se to prije mislilo. 

Salem ističe da studija pruža novi uvid u ključnu tačku istorije Egipta. 

Sekenenreova smrt motivisala je njegove nasljednike da nastave borbu za ujedinjenje Egipta i osnivanje Novog Kraljevstva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana