Razgrađuje se 450 godina: Za bacanje maske kazna od 300 evra

GS
Razgrađuje se 450 godina: Za bacanje maske kazna od 300 evra

Na javnim površinama širom sveta sve češće se primjećuje veća količina korišćenih jednokratnih zaštitnih maski i rukavica koje su bačene, a u nekim zemljama najavljuju da bi takvo neodgovorno ponašanje uskoro moglo da bude kažnjavano.

Nacionalnoj skupštini, zabrinut zbog velike količine ovog potencijalno zaraznog otpada na javnim površinama francuskih gradova, predložio je uvođenje novčane kazne od 300 evra.

Puže smatra da ne postoji opravdanje za neodgovorno bacanje zaraznog otpada i smatra da bi visoka novčana kazna mnoge navela na odgovornije ponašanje.

Veliki problem predstavljaju hirurške maske, koje su rasute u najčešće po javnim površinama, a kako navodi Plastick Attack France, za njihovu razgradnju u prirodi potrebno je i do 450 godina.

Puže predlaže da se bahato ponašanje pojedinaca strogo sankcioniše, jer smatra da predstavlja značajan rizik za zdravlje ljudi i zaštitu okoline.

On je na Tviteru objavio nekoliko fotografija bačenih maski i rukavica koje je snimio.

Francusko zakonodavstvo trenutno predviđa novčanu kaznu od 68 evra za građane koji su uhvaćeni da prljaju javne površine i okolinu, ali Puže smatra da je to malo u odnosu na štetu koju može da izazove bacanje korišćenih maski i rukavica, pa predlaže da se lokalnim vlastima i komunalnim policajcima daju veća ovlaštenja, a da se kao pomoć i upozorenje za identifikaciju prekršilaca koristi video nadzor.

Francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti svjesno je ovog problema pa je objavilo preporuke za korištenje i pravilno odlaganje zaštitnih maski i rukavica.

Nakon skidanja bi ih trebalo staviti u odgovarajuću kesu za smeće i zatvorenu je čuvati tokom sljedeća 24 sata. Kesu bi trebalo baciti s ostatkom mješanog komunalnog otpada, ali je ne treba mješati sa plastičnom i kartonskom ambalažom.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana