Raković: Tesla genijalne izume otkrio vizuelizacijom

Srna
Raković: Tesla genijalne izume otkrio vizuelizacijom

Andrevlje - Srpski naučnik Nikola Tesla je svoje genijalne izume otkrio vizuelizacijom, rekao je danas profesor kvantne fizike Dejan Raković.

“Tesla je svoje odgovore na pitanja dobijao u vidu mentalnih slika, a slično se dešavalo i sa čuvenim kompozitorom Volfgangom Amadeusom Mocartom, koji je priznao da ne komponuje, već muziku dobija iz božanskog izvora”, rekao je Raković na predavanju, koje je održao u okviru “Tesla global foruma” u fruškogorskom izletištu Andrevlju.

Raković, koji je najveći srpski znalac kvantne fizike, kaže da je i sam Tesla o tome pisao u autobiografiji otkrivajući svoj unutrašnji svijet riječima “Sinu mi ideja kao munja”, saopšteno je danas iz “Tesla global foruma”.

“Tesla je to rekao, objašnjavajući da remek dela nauke i umetnosti u vidu ideje dolaze iz istog izvora. To se u potpunosti podudara sa učenjem jednog od dvojice najvećih starogrčkih filozofa Platona, koji je u svom poznom dobu razvio teoriju o svetu ideja, po kojoj se ideje nalaze izvan nas, a ne u nama”, rekao je Raković.

Tesla global forum počeo je 2. jula ove godine omladinskim kampom na u fruškogorskom izletištu Andrevlju, a završava se 14. jula “Tesla relijem” električnih automobila.

Forum je tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji i promociji nauke, kulture i obrazovanja posvćena velikom srpskom pronalazaču Nikoli Tesli.

Na Forumu se okupilo više od 120 studenata iz Srbije, među kojima su i studenti sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, kao i sa univerziteta širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana