Raketa „Spejs Eksa“ na putu da se sudari sa Mjesecom

RTS
Foto: Jutjub

Poslije sedam godina haotičnog putovanja uslovljenog gravitacijom Zemlje i Mjeseca, raketa „Spejs Eksa“ je na putu da u martu padne na Mjesec.

Potisna faza „falkon 9“ rakete prvobitno je lansirana februara 2015. godine noseći svemirski meteorološki satelit na njegovo putovanje milion i po kilometara.

Međutim, nakon faze dugačkog sagorjevanja i slanja "Deep Space Climate Observatory" na put do Lagranžove tačke – pozicije neutralne gravitacije četiri puta udaljenije od Mjeseca i u direktnoj liniji sa Suncem – raketa je ostala zarobljena.

U tom trenutku bila je predaleko i nije imala dovoljno goriva da se vrati u Zemljinu atmosferu, ali nije imala dovoljno inercije da pobjegne od gravitacije Zemlje i Mjeseca.

„Od februara 2015. godine ima haotičnu orbitu“, objašnjava Erik Berger u tekstu za Ars tehniku.

Raketa, koja predstavlja četiri tone svemirskog đubreta, sada je na kursu da se sudari sa Mjesecom pri brzini od 2,58 kilometara u sekundi.

Softverski stručnjak Bil Grej, koji piše programe za praćenje objekata, asteroida, manjih planeta i kometa, navodi da će raketa najvjerovatnije udariti u udaljenu stranu Meseca, blizu ekvatora 4. marta.

„Ovo je prvi nenamjerni slučaj svemirskog đubreta koje se sudara sa Mjesecom koji je meni poznat“, dodaje Grej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana