Psi tragači mogli bi da otkrivaju kovid u velikim kompanijama i na skupovima

Srna
Foto: Reuters

BIJELjINA - Naučnici vjeruju da bi psi tragači mogli biti korisni u sprečavanju izbijanja žarišta kovida 19 u velikim firmama i zajedničkim radnim prostorima.

Psi tragači, obučeni da nanjuše zarazu koronom, pogodni su za upotrebu u svakodnevnim situacijama, na velikim skupovima i događajima, navedeno je u naučnoj studiji objavljenoj u časopisu "Globalno zdravlje".

Ovi psi mogu da raspoznaju virus koronu među 15 drugih patogena.

Ta vrsta psa predstavlja "sistem ranog upozorenja", objašnjava rukovodilac studije Holger Volk, šef Klinike za male životinje u Tihou.

On tvrdi da dresirani psi mogu identifikovati infekcije i prije nego što test bude pozitivan.

Velike kompanije poput "Kontinentala" i "Folksvagena" mogle bi ih koristiti kao relativno jeftin "alat" za provjeru, kako bi povećale bezbjednost svojih zaposlenika, navodi Volk, koji je vodio istraživanje na Univerzitetu veterinarske medicine u Hanoveru.

Za potrebe istraživanja uzeti su uzorci znoja sa četiri koncerta u Hanoveru u septembru i oktobru 2021.

Posjetioci su dali briseve za brzi antigenski test i pi-si-ar test na dan koncerta.

Uzorci znoja, rezultati pretraga te podaci o vakcinisanju i hroničnim bolestima bili su dostupni za ukupno 2.802 ispitanika.

Osam posebno obučenih pasa prepoznalo je uzorke negativne na kovid u 99,9 odsto slučajeva, a pozitivne uzorke u 81,6 odsto slučajeva.

Studija pokazuje da psi mogu pouzdano da razlikuju uzorke ne samo u laboratorijskim uslovima, već i u svakodnevnom životu.

Ti psi mogu prepoznati i razne vrste raka, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana