Prvi komercijalni satelit koji se može reprogramirati lansiran u svemir

GS
Foto: Agencije

Satelit kompanije Eutelsat donio je značajne promjene u korištenju i kontrolisanju satelita.

Pojava privatnih svemirskih kompanija kao što su Spaceh, Virgin Orbit, Blue Origin i druge drastično smanjuju troškove lansiranja satelita u svemir,prenosi portal Kliks.

Dok sateliti postaju sve manji i sve moćniji, mogućnosti modifikacija su ograničena nakon što se satelit lansira u svemir. Međutim, kompanija Eutelsat je nakon uspješnog lansiranja satelita Ljuantum Satelit je lansiran pomoću rakete Ariane 5 iz Svemirskog centra Guiana u Kourou u Francuskoj Gvajani 30. jula, a od rakete se odvojio nakon leta koji je trajao 37 minuta. Tokom trosatnog perioda su obavljene sve provjere sistema, a samo lansiranje je prošlo uspješno.

Satelit Eutelsat Ljuantum je napravila kompanija Airbus Defense i Space, dok su u razvoju pomagale Evropska svemirska agencija i Britanska svemirska agencija. Eutelsat Communications je najveći operater satelita na svijetu te pruža različite komercijalne usluge.

Satelit je težak 3,5 tona, a zahvaljujući njegovom softveru, može se reprogramirati kako bi se promijenilo područje koje pokriva te snaga signala koji šalje. Interesantno, kontrole softvera su dostupne Eutelsatovim klijentima koji koriste njegove usluge. Na taj način mogu mijenjati svrhu satelita za svega nekoliko minuta.

Također, ovaj satelit omogućava i komunikaciju sa brodovima i avionima, a povećava mogućnosti i u slučaju prirodnih katastrofa. Pristup satelitu imaju i vlade, a on može locirati i porijeklo primljenih komunikacija te ih po potrebi blokirati.

Satelit se nalazi na visini od 35.000 km iznad površine Zemlje. U službu ulazi u posljednjem kvartalu ove godine, a očekuje se da će biti u funkciji u narednih 15 godina.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana