Pronalazak lokaliteta iz prvog vijeka obustavio rad na Batajničkoj petlji

Srna
Pronalazak lokaliteta iz prvog vijeka obustavio rad na Batajničkoj petlji

BEOGRAD - Radovi na gradilištu Batajnička petlja vrijednosti oko 10 miliona evra u Zemunu obustavljeni su jer je tokom kopanja bagerima otkriven arheološki lokalitet iz prvog vijeka prije nove ere iz mlađeg gvozdenog doba sa dobro očuvanim komadima keramike.

Arheolog Miloš Spasić, koji će sa timom stručnjaka voditi posao iskopavanja, rekao je za “Politiku” da nalazište, vjerovatno, pripada keltskom nasljeđu.

“Komadi keramike dobro su očuvani. Krupni su i izrađeni su na vitlu, to je tehnika koju su Kelti donijeli na ove prostore. Tek kada pristupimo arheološkom iskopavanju znaćemo da li je na toj lokaciji bilo keltsko kultno mesto ili je reč o keltskom naselju koje je formiralo autohtono stanovništvo te oblasti pre dolaska Rimljana na ove prostore”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, na prvi pogled - od 15 do 20 metara širine u prečniku, što znači da će moći da se istraži u cjelosti.

Direktor Muzeja Grada Beograd Jelena Medaković ocijenila je da je ovo otkriće veliko i značajno, jer je dokaz kontinuiteta organizovanog života na ovom prostoru od praistorije do danas.

“Ta činjenica treba da imponuje svakom Beograđaninu, zato što u svetu nema mnogo gradova koji o tome mogu da svedoče”, rekla je ona.

Na teritoriji Beograda i Srbije registrovani su brojni lokaliteti koji su u vezi sa mlađim gvozdenim dobom i keltskim zajednicama koje su kovale novac na Balkanu.

Među najpoznatijim nalazištima u Beogradu su Karaburma i Rospi ćuprija, kao i keltska naselja u obližnjem Jakovu i Starom Slankamenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana