Pronađen još jedna vrsta korona virusa

Tanjug
Pronađen još jedna vrsta korona virusa

KANBERA - Najnovija istraživanja ukazuju na to da je virus kovid-19 najvjerovatnije evoluirao prirodnim putem, odnosno krenuo od slijepog miša pa prešao na druge životinje sve dok nije razvio potrebne mutacije za prelazak na čovjeka i pokretanje globalne pandemije.

Naučnici su u najnovijem istraživanju podržali ovu hipotezu pronalaskom još jedne vrste korona virusa kod slijepog miša i uočavanjem specifičnih mutacija koje umeću genetski materijal u virusni genom, piše australijski magazina “Sajens alert”.

Takve mutacije, kako se navodi, pokazuju da ovakve promjene u genomu, gdje dolazi do evolucije virusa, vrlo lako mogu nastati prirodnim putem.

“Od kada se pojavio kovid-19, postojale su razne spekulacije o tome da je taj virus stvoren u laboratoriji”, rekao je mikrobiolog Vajfeng Ši sa univerziteta Šandong First Medical.

“Konkretno, neki su kazali kako umetci na S1/S2 djeluju vrlo neobično i da se možda radi o laboratorijskoj manipulaciji. Naš rad vrlo jasno pokazuje kako se ovakve promjene odvijaju u divljini, prirodnim putem”, rekao je on.

Novootkriveni soj korona virusa, koji je tim nazvao RmYN02, identifikovan je u drugoj polovini 2019. godine tokom analize 302 uzorka uzetih s 227 slijepih miševa koji žive u provinciji Junnan u Kini, a naučnici su nakon proučavanja uzoraka otkrili dva gotovo kompletna nova genoma korona virusa.

RmYN01 se slabo podudarao s korona virusom koji je uzrok trenutne pandemije, ali to nije bio slučaj sa RmYN02, koji 93,3 odsto svog genoma dijeli s virusom SARS-CoV-2.

Što se tiče procesa umetanja, RmYN02 sadrži umetke aminokiselina na mjestu na kojem se sastaju dvije pođedinice S1 i S2. SARS-CoV-2 također ima umetke na S1 i S2. Mada se ne radi o istim aminokiselinama, ovi umeci pokazuju da do procesa umetanja može doći prirodnim putem.

Uprkos mnogim sličnostima ova dva koronavirusa, ne znači da je RmYN02 direktni predak korona virusa koji je uzrokovao trenutnu globalnu pandemiju, posebno ako se uzme u obzir da se u važnom genu za vezanje receptora podudaraju u samo 61,3 odsto.

Međutim, pronalaženje novih genoma korona virusa i dalje je vrlo važno jer može otkriti kako se virus SARS-CoV-2 razvio u ono što je danas, prenosi portal Index.

“Naša studija je ponovo potvrdila da su slijepi miševi, posebno oni roda Rhinolophidae važni prirodni rezervoari korona virusa i da se u njima nalaze, koliko nam je do sada poznato, najbliži rođaci virusa SARS-COV-2.

Do sada je virusu koji uzrokuje covid-19 najsličniji korona virus RaTG13, takođe pronađen kod slijepog miša, s kojim se podudara u 96,1 odsto RNK.

 

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana