Promjena imena Fejsbuka izazvala lavinu šaljivih komentara, ali i kritike

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Najava izvršnog direktora Fejsbuk Marka Zukerberga da će gigant društvenih medija promijeniti ime svoje kompanije u Meta u rebrendiranju virtuelne stvarnosti izazvala je zgroženost i zbunjenost korisnika, ali i pokrenula lavinu šaljivih komentara i ismijavanja.

 Zukerberg je u četvrtak rekao da će Meta obuhvatiti Fejsbuk, kao i aplikacije kao što su Instagram, Whatchap i brend virtuelne stvarnosti Okulus."Najavljujemo Meta - novo ime Fejsbuk kompanije", napisao je tehnološki gigant u tvitu."Meta pomaže da se izgradi metaverzum, mjesto gdje ćemo se igrati i povezati u 3D.

Dobrodošli u sljedeće poglavlje društvenih veza", napisali su.Rebrendiranje dolazi u vrijeme kada se kompanija suočava s nizom kriza odnosa s javnošću.Mnoštvo dokumenata koji su nedavno procurili, sada poznatih kao Fejsbuk papiri, razotkrilo je unutrašnje djelovanje kompanije, uz optužbe zviždačice Frances Haugen da je Fejsbukk stavio profit ispred oslobađanja svoje platforme od govora mržnje i dezinformacija.

Satirična informativna emisija Daili Šou kreirala je montažu spojivši Zukerbergovu videoprezentaciju Mete sa snimcima nemira na Kapitol Hilu 6. januara i marša bijelih nacionalista u Karlotesvileju 2017."Zamislite da ste stavili naočale ili slušalice i odmah ste se našli u svojoj kući i imate nevjerovatno inspirativan pogled na ono što smatrate najljepšim", kaže Zukerberg na snimku nereda iz Kapitola.

U razgovor o kontroverznom rebrendingu uključili su se i političari svih stranačkih linija.Njujorška progresivna kongresmenka Alexandria OKasio-Kortez nije se suzdržala u svom neodobravanju, nazvavši kompaniju "rakom demokratije" i "globalnom mašinom za nadzor i propagandu za jačanje autoritarnih režima i uništavanje civilnog društva".

Ni američki senatori Ričard Blumenthal i Ed Markej nisu se ustručavali.

Markey je odbio priznati promjenu imena: "Fejsbuk želi da ga počnemo zvati Meta, ali mi ćemo ga nastaviti zvati kako jeste, prijetnja privatnosti, demokratiji i djeci."Druge kompanije "pridružile" su se rebrendiranju. Lanac brze hrane Wendus je u tvitu napisao: "Promjena imena u Meat."

Twiter se također uključio zvaničnim nalogom šaleći se da imaju "velike vijesti", nakon čega je uslijedilo pojašnjenje "lol šalimo se i dalje smo Twitter".Mnogi korisnici društvenih mreža osudili su promjenu imena kao skretanje pažnje sa sigurnosnih problema i širenja govora mržnje na mreži uz gomilu memeova i tvitova u kojima tvrde kako na ovaj način Zukerberg pokušava izbjeći odgovornost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana