Problem sa softverom kriv za incident na ISS

Srna
Foto: Piksabej

MOSKVA - Rusija je danas saopštila da je problem sa softverom kriv za incident kada je nakratko Međunarodna svemirska stanica (ISS) skrenula sa kursa i najavila dalje angažovanje u cilju aktivacije novopostavljenog modula.

ISS je skrenuta sa kursa juče nakon što su motori ruskog modula "Nauka" počeli da rade oko tri sata nakon pristajanja.

Vladimir Solovjev, glavni dizajner iz ruske svemirske agencije "Energija", rekao je da je ovaj incident pod kontrolom i da će kosmonauti to uskoro riješiti.

"Zbog kratkoročnog kvara softvera, direktna naredba je greškom realizovana za uključivanje motora modula za povlačenje, što je dovelo do neke modifikacije orijentacije kompleksa u cjelini", rekao je on u saopštenju.

Solovjev je dodao da je posada sada zauzeta balansiranjem pritiska u modulu "Nauka". "Poslijepodne će posada otvoriti poklopce, ući u modul, uključiti potrebna sredstva za pročišćavanje atmosfere i započeti normalan redovan rad", rekao je on.

NASA je saopštila da sedmočlana posada nije ni u jednom trenutku bila u opasnosti. Posadu čine dva ruska kosmonauta, tri astronauta NASA - e, jedan japanski i astronaut iz Francuske, odnosno Evropske svemirske agencije.

Dmitrij Rogozin, šef "Roskosmosa", pozdravio je pristajanje "Nauke" na ISS kao "veoma tešku i važnu pobjedu za nas" i toplo prihvatio čestitke koje je uputio kosmisčki preduzimač Ilon Mask.

Rogozin je, takođe, najavio planove lansiranja još jednog ruskog modula na ISS u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana