Potrebni volonteri za vakcinaciju: Plaćaju preko 700 evra i sve troškove

GS
Potrebni volonteri za vakcinaciju: Plaćaju preko 700 evra i sve troškove

Naučnici traže volontere za novi eksperiment u novom istraživanju vakcine protiv virusa korona - i platiće učesnicima.

Na veb sajtu ispitivanja, istraživači su objasnili da je svrha ove studije testiranje nove vakcine protiv Kovid 19 kod zdravih dobrovoljaca.

" Ova studija će nam omogućiti da vidmo da li se zdravi ljudi mogu zaštititi od COVID-19 sa ovom novom vakcinom pod nazivom ChAdOk1 nCoV-19. Takođe će nam dati dragocjene informacije o bezbjednosnim aspektima vakcine i njenoj sposobnosti da stvara dobre imunološke odgovore na virus" napisali su istraživači na sajtu istraživanja.

" To ćemo učiniti tako što ćemo nasumično rasporediti učesnike da prime vakcinu za COVID-19 ili kontrolnu injekciju, pored toga što ćemo uraditi krvne pretrage i prikupiti informacije o bilo kakvim simptomima koji se pojave poslije vakcinacije."

Testiranje će trajati šest mjeseci, a za to vrijeme dobrovoljci će morati da posjete kliniku 4-12 puta, u zavisnosti od grupe u kojoj se nalaze.

 " Tokom ove studije regrutujemo ukupno 1112 dobrovoljaca, od kojih će 561 biti vakcinisano vakcinom ChAdOk1 nCoV-19, a 551 će biti vakcinisano kontrolnom vakcinom. Volonteri neće znati u kojoj se grupi nalaze."  objasnili su istraživači.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana