Po prvi put uočen pojas radijacije oko nebeskog tijela van Sunčevog sistema

Tanjug
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- Astronomi su po prvi put uočili pojas radijacije oko nebeskog tijela koje se nalazi van Sunčevog sistema.

Kako navode Naučne vijesti, naučnici su otkrili tijelo veličine Jupitera udaljeno oko 18 svjetlosnih godina od zemlje, okruženo pojasom elektrona koji, dok se kreću, emituju radio talase.

Dodaje se da takvi pojasevi daju uvid u oblik magnetnog polja nebeskog tijela, njegovu unutrašnju strukturu, a možda čak i da li ima prirodne satelite.

U našem solarnom sistemu, svaka planeta sa magnetnim poljem ima pojaseve zračenja, pa tako Zemlja ima Van Alenove pojaseve, dok Jupiterovi pojasevi zračenja većinu svojih čestica dobijaju sa svog mjeseca Io.

Da bi pronašli slične pojaseve izvan Sunčevog sistema, astronom Melodi Kao i kolege su posmatrali objekat veličine Jupitera nazvan LSR J1835+3259 sa mrežom od 39 radio antena koja se proteže od Havaja do Njemačke.

Tim astronoma je uočio pojas koji liči na Jupiterov, ali koji je 10 miliona puta svetliji.

Objekat je skoro 80 puta masivniji od Jupitera, što ga čini ili malom zvijezdom ili masivnim smeđim patuljkom, zvezdastim tijelom koje nema dovoljnu masu da izdrži fuziju vodonika.

Američki nedjeljnik navodi da je ono što zbunjuje naučnike to odakle dolaze elektroni.

Saznanje da objekat LSR J1835+3259 ima pojas zračenja pomoći će istraživačima da tumače podatke sa egzoplaneta u budućnosti, čak i ako astronomi ne mogu direktno da vide takve pojaseve.

 ''Saznanja o magnetnim poljima egzoplaneta su zaista u povoju'', rekla je Kao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana