Pet važnih stvari o NLO koje je saopštila NASA

GS
Pet važnih stvari o NLO koje je saopštila NASA

Američke vlasti ispitale su oko 800 misterioznih slučajeva neidentifikovanih letećih objekata tokom posljednje decenije, ali svega nekoliko slučajeva je neobjašnjivo, rekli su istraživači tokom panel diskusije.

Američka svemirska agencija NASA je organizovala panel prošle godine kako bi objasnila slučajeve neidentifikovane abnormalne pojave (NAP). NAP se definišu kao pojave „koje ne mogu da budu identifikovane kao letjelice, niti kao prirodne pojave iz naučne perspektive”.

Prva javna panel diskusija održana je u srijedu, 31. maja. Ovo su neki od zaključaka:

Mnoge pojave mogu da se objasne, druge ostaju misterija

„Svakog mjeseca dobijamo 50, 100 prijava”, rekao je Šon Kirkpatrik, direktor Kancelarije za rješavanje anomalija svih sfera, koje je pod nadležnošću američkog Ministarstva odbrane.

Međutim, od dva do pet odsto pojava potpada pod NAP, dodao je Kirkpatrik.

Na sastanku je prikazan video koje je snimila mornarička letjelica na zapadu SAD-a na kome se vidi nekoliko tačaka koje se kreću na noćnom nebu. Vojni avion nije uspio da presretne objekat, za koji se ispostavilo da je u pitanju komercijalna letjelica koja se uputila na glavni aerodrom.

Druge pojave su više misteriozne.

Vojni piloti su prijavili oko 144 pojava od 2004. godine, ali mnogi su ostali neobjašnjeni, navodi se u izvještaju Pentagona iz 2021. Zvaničnici nisu utvrdili da li postoji mogućnost da su u pitanju vanzemaljski objekti.

Privatnost ograničava istrage NASA

Briga o zaštiti podataka ograničava istrage agencije, istakao je Kirkpatrik.

- Možemo da usmerimo aparate koje koristimo u bilo koju tačku na svijetu kada god želimo. Mnogi od njih se nalaze u kontinentalnom dijelu Amerike, ali ljudi ne vole kada usmjerimo aparaturu u njihovo dvorište - dodao je on.

Mikrotalasne pećnice i optičke iluzije

Podaci o NAP su često teški za objašnjavanje i lako mogu da se dvojako tumače.  Dejvid Sprel, šef NAP tima, pomenuo je nalete radio talasa koje su uhvatili istraživači u Australiji.

- Struktura im je bila čudna i nisu uspjeli da shvate o čemu je riječ.

Shvatili su da su talase uhvatili oko vremena ručka - rekao je Sprel.

Ispostavilo se da su osjetljivi instrumenti istraživača zapravo bili mikrotalasne rerne koje su koristili da podgireju ručak.

O optičkoj iluziji govorio je Skot Keli, bivši astronaut i iskusni pilot. On i njegov kopilot letjeli su u blizini Virdžinija Biča kada je njegov kolega rekao da je „ubijeđen da je proletio NLO”.

„Nisam vidjeo, ali kada smo se okrenuli, ispostavilo se da je u pitanju balon sa likom Barta Simpsona”.

Stigma i uznemiravanje ometaju istraživače

Piloti na komercijalnim letovima rijetko prijavljuju neobične pojave zbog stigme o letećim tanjirima, rekao je Spregel.

- Naš cilj je da iskorenimo stigmu jer su nam potrebni kvalitetni podaci kako bismo mogli da otvorimo važna pitanja o NAP – dodao je on.

Neki naučnici su bili uznemiravani na internetu zbog njihovog posla u ovoj oblasti.

- Uznemiravanje dovodi do veće stigme u oblasti NAP, što značajno ometa naučni proces i obeshrabruje druge da se bave ovom važnom temom - rekla je Nikol Foks, naučna šefica u NASA.

Novo doba transparentnosti

Jedan od razloga zašto je sastanak NASA važan ogleda se i u promjeni njenog pristupa. Svemirska agencija provela je decenije rušeći mit o pojavama letećih tanjira. „Šta to NASA krije?”, bilo je jedno od pitanja iz publike.

- NASA želi da bude otvorena. Zato ovaj sastanak uživo prenosi televizija - rekao je Den Ivans iz agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana