Otkriveno više od 1.000 super-emitijućih lokacija metana koje ugrožavaju klimu

Tanjug
Foto: Gardijan

LONDON Na više od 1.000 "super-emitujućih" lokacija u svijetu 2022. godine u atmosferu je izbačen metan, uglavnom iz rafinerija, a na najgorem mjestu zagađenje je bilo ekvivalentno onom koje proizvede 67 miliona automobila u pokretu, objavio je danas "Gardijan".

  To najveće ispuštanje metana od 427 tona na sat desilo se u avgustu, u blizini kaspijske obale u Turkmenistanu.

    Mesta na kojima su uz pomoć satelita detektovani super-emiteri nalaze se u SAD, Rusiji i Turkmenistanu, gdje ima, kako navodi "Gardijan", najviše objekata koji koriste fosilno gorivo.

    Londonski list navodi da u svijetu postoji 55 "metanskih bombi", lokacija za ekstrakciju fosilnih goriva, gde se ispuštaju količine metana koje su ekvivalentne emisiji štetnih gasova koje će se ispustiti u SAD u narednih 30 godina.

    Emisije metana čine 25 odsto globalnog zagrijevanja, a prema istraživanju naučnika, došlo je do naglog povećanja od 2007. godine.

    Ovo ubrzanje bi moglo da bude najveća prijetnja da se globalno zagrevanje održi ispod 1,5 stepeni.

    Brzom akcijom bi se drastično usporilo globalno zagrevanje, pošto metan kratko opstaje u atmosferi.

    Smanjivanjem emisija za 45 odsto do 2030. godine, što je, prema ekspertima iz Ujedinjenih nacija, izvodljivo, sprečilo bi povećanje temperature u svetu za 0,3 stepena.

    Emisije metana, stoga, predstavljaju veliku pretnju čovječanstvu, ali i zlatnu priliku da se odlučno krene u borbu sa klimatskim promjenama, dodaje londonski list.

    "Trenutno povećanje ispuštanja metana izgleda zastrašujuće. Ubrzanje emisije metana je možda najveći izazov za ispunjenje ciljeva Pariskog sporazuma. Tako da nije teško shvatiti da bi uklanjanjem super-emitera došlo do usporavanja rasta metana", rekao je Juan Nisbet sa Univerziteta London.

    Šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol rekao je da su emisije metana i dalje previsoke, posebno zato što je smanjenje metana, kako je rekao, među najjevtinijim opcijama za ograničavanje kratkoročnog globalnog zagrevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana