Otkrivena misteriozna masa u moru: Istraživači ostali u čudu VIDEO

Agencije
Otkrivena misteriozna masa u moru: Istraživači ostali u čudu VIDEO

Nedavno su članovi posade jednog istraživačkog broda pronašli neobično veliku okruglu masu, za koju nisu znali šta je.

Bez obzira na to što čudna okrugla masa, otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj, podsjeća na nešto što bi moglo da se vidi u naučnofantastičnim filmovima, ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji.

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrio je kapetan Nils Badnes i ronilac Ronald Raš sa istraživačkog broda “REV Ocean”.

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Tviter, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari - nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine. Primjera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i suptropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca ravnomjerno svuda raspoređena, dok je masa leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila Nacionalna geografija, velika i do četiri metra u prečniku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana