Otkrivena jedna od najstarijih zvijezda i čak 39 galaksija

Agencije
Otkrivena jedna od najstarijih zvijezda i čak 39 galaksija

Još jedna prastara zvijezda otkrivena je nedavno, a nalazi se u našoj glaksiji - Mliječni put. Udaljena je oko 35.000 svjetlosnih godina.

Ovaj crveni div, kako piše Science Alert, nazvan je SMSS J160540.18–144323.1 i ima najniži nivo gvožđa od bilo koje zvijezde koja je do sada analizirana u našoj galaksiji.

To što ima niži nivo gvožđa znači da je riječ o jednoj od najstarijih zvijezda u cijelom svemiru, koja vjerovatno pripada drugoj generaciji zvijezda nastalih nakon Velikog praska koji se dogodio prije 13,8 milijardi godina.

“Ova nevjerovatno anemična zvijezda, koja je najvjerovatnije nastala samo nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog ptraska, ima nivo gvožđa 1,5 miliona puta niži od onog koje ima Sunce”, rekao je astronom Tomas Nordlander sa Nacionalnog univerziteta u Australiji.

“To je kao jedna kap vode u olimpijskom bazenu”, dodao je.

I to je način na koji se, podvukao je, određuje starost zvijezde, “pošto u ranom periodu nastanka svemira gotovo da nije bilo metala”.

Objašnjava da su prve zvijezde bile primarno od vodonika i helijuma, ali i masivne, veoma vruće i sa veoma kratkim “životnim vijekom”. Te zvijezde spadaju u takozvanu Populaciju III i dodaje da ih naučnici nikad nisu vidjeli.

“Ali možemo da uočimo zvijezde slijedeće generacije, među koje spada i novootkrivena, koje mogu dosta da nam ispričaju o izgledu prvih zvijezda”, objasnio je.

Astronomi, piše Sajens Alert, smatraju da je zvijezda koja je dala gvožđe nootkrivenoj zvijezdi SMSS J160540.18–144323.1, bila relativno male mase za rani svemir, samo oko 10 puta veće mase od Sunca, prenosi index.hr.

Ali to je bilo dovoljno za stvaranje neutronske zvijezde i relativno male supernove, pri čemu je došlo do stvaranja težih elemenata poput gvožđa, koje je onda apsorbovala zvijezda slijedeće generacije, odnosno u ovom slučaju SMSS J160540.18–144323.1.

Naime, ovaj crveni div vrlo vjerovatno spada među prve članove zvijezda druge generacije. A sada umire, odnosno, nalazi se na samom kraju svog životnog vijela koristeći posljednje tragove vodonika prije nego što pređe na fuziju helijuma.

Ovo međutim nije bilo jedino otkriće posljednjih dana. Naime, kako prenosi CNN, naučnici su pored ove najstarije zvijezde otkrili još 39 galaksija, koje su nastale tokom prve dvije milijarde godina nakon nastanka svemira, koji je star 13,7 milijardi godina.

“One su za nas do sada bile nevidiljive”, rekao je astronom Tao Vang sa Univerziteta Tokio i japanske nacionalne astronomske opservatorije.

“Ono što je zanimljivo je da su ovi nalazi u kontradikciji sa trenutnim modelima za to razdoblje kosmičke evolucije i pomoći će nam pri boljem shvatanju razvoja svemira. Naime, ranije studije ukazuju na postojanje izuzetno aktivnih galaksija koje formiraju mnoštvo zvijezda u ranom svemiru, ali izgleda da je njihova populacija prilično ograničena”, istakao je, prenosi CNN.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana