"Odzvonilo" programiranim kvarovima

Srna
"Odzvonilo" programiranim kvarovima

Evropski parlamentarci protive se praksi da se u tehničke uređaje, poput veš-mašine, ugrađuju programirani kvarovi, koji nakon isteka garancije dovode korisnika u situaciju da mora da kupuje novu mašinu.

Evropski parlament je prije dvije godine usvojio Izvješštaj o produženju trajanja uređaja i prijedloge o zabrani programiranog kvara.

Ipak, u EU ima mnogo tehničkih uređaja programiranih da se pokvare nakon isteka garancije, prenose portali ocjenu Evropske komisije.

Evropski parlamentarci ukazuju na anketu Evrostata koja pokazuje da 77 odsto ispitanika više voli da popravi nego da kupi novi uređaj.

Evropska komisija ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni sa ugrađenim kvarom. U Francuskoj je takva praksa zakonom zabranjena.

Evroparlamentarci upozoravaju da odbačeni dijelovi tehnike zagađuju ljudsku okolinu, te da je velika šteta zbog gomilanja otpada.

Istraživanja pokazuju da su ponovna upotreba ili popravak puno bolji od recikliranja proizvoda, jer garantuju najmanje deset hiljada novih radnih mjesta i imaju bolji uticaj na okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana