Očekuje se pad isporuka iPhone-a za više od 30%

Tanjug
Foto: Apple

Očekuje se da će isporuke iPhone-a iz glavne Fokskonove fabrike u Kini biti smanjene u novembru za više od 30 procenata zbog ovonedjeljnih radničkih protesta, izveštava Rojters pozivajući se na izvore direktno upućene u dešavanje.

Kompanija sada predviđa da bi novembarska proizvodnja mogla da opadne za preko 30 posto, a ne do 30 procenata, koliko se procjenjivalo krajem oktobra kada su počeli radnički nemiri.

Ova fabrika, jedina u kojoj Fokskon proizvodi premijum modele iPhone-a, uključujući iPhone 14 Pro, vjerovatno neće nastaviti proizvodnju u punom kapacitetu do kraja ovog mjeseca, jer je više hiljada radnika napustilo pogon, rekao je jedan od sagovornika britanske agencije.

Problemi u najvećoj svjetskoj fabrici Apple smartfona nastali su zbog strogih kovid mjera ograničenja, koje su podstakle nezadovoljstvo među radnicima i poremetili proizvodnju uoči Božića i januarskog praznika lunarne Nove godine.

Život zaposlenih se zbog korona mjera doslovno odvijao u krugu fabrike, veliki broj njih je bio stavljen u karantin, što je izazvalo nezadovoljstvo, pa su mnogi pobjegli.

To je dovelo u pitanje isporuke Apple proizvoda za vrijeme praznika, jer fabrika u Džengdžou učestvuje sa 70 odsto u globalnoj isporuci Iphone-a, pri čemu ona proizvodi model iPhone14 koji je vrlo popularan u SAD.

Radnici, od kojih je većina bila angažovana poslednjih nedjelja, sukobili su se u srijedu sa obezbjeđenjem fabrike. Mnogi od njih tvrde da su obmanuti u vezi sa isplatom zarada, a drugi su se žalili da dijele spavaonice sa kolegama koji su pozitivni na kovid.

Fokskon se izvinio juče zbog "tehničke greške" u vezi sa platama, a kasnije je ponudio 10.000 juana (1.400 dolara) novozaposlenim radnicima koji su protestovali i koji su se dogovorili da daju otkaz i odu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana