Oboren rekord najdužeg svemirskog leta: Ne zna se šta je letjelica radila “tamo gore”

Agencije
Oboren rekord najdužeg svemirskog leta: Ne zna se šta je letjelica radila “tamo gore”

Letjelica američkog ratnog vazduhoplovstva X-37B sletjela je u Nasin Svemirski centar Kenedi, dvije godine nakon polijetanja, čime je oboren rekord najdužeg svemirskog leta, koji je trajao 780 dana.

Šta je letjelica “tamo gore” radila ostaje tajna američke vojske. X-37B je bespilotni avion koji izgledom podsjeća na spejs-šatl, a prvobitno je bio konstruisan tako da izdrži let od 240 dana. Ipak, u svakoj od pet probnih misija X-37B je prevazilazio zvanična očekivanja, piše CBS njuz.

Tako je u ponedjeljak oko sedam sati po našem vremenu sletio nakon 780 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, čime je za 62 dana oboren prethodni rekord postavljen 7. maja 2017. godine, prenosi N1.

Izgled X-37B nije slučajan. Projekat je počeo sa idejom naučnika Nase da zamjene spejs-šatl letjelicom koja bi bila sigurnija i izdržljivija. Ipak, kako je cijeli program spejs-šatla napušten, tako je X-37B preuzela vojska i obavila ga tajnom.

Nagađanja su brojna, a jedno se povezuje s razvojem špijunskog aviona koji bi mogao u Zemljinu orbitu postaviti špijunske satelite. U zvaničnom saopštenju vojske spominje da je testiranje letjelice X-37B uključivalo “nošenje malih satelita”. X-37B je lansiran pomoću rakete privatne kompanije Spejs Iks 7. septembra 2017. godine.

Slijedeća misija planirana je za 2020. godinu, prenose agencije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana