O savremenim materijalima govori naučna elita iz 19 zemalja

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA - Međunarodna konferencija "Savremeni materijali" počela je danas u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), a okupila je naučnu elitu iz 19 zemalja svijeta.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, koji je zvanično otvorio skup, istakao je da je ovo prilika da se domaća naučna javnost poveže sa brojnim inostranim faktorima koji se bave ovim dijelom nauke i obrazovanja.

"Ovo je 14. međunarodni skup koji govori o nano materijalima. Ovdje je danas prisutan značajan broj uglednih naučnih i stručnih radnika, a mnogo je i onih koji su poslali svoje radove", rekao je Kuzmanović novinarima prije početka konferencije.

Kuzmanović je naglasio da na skupu učestvuju ili su dostavili svoje radove naučnici iz SAD, Ruske Federacije, Bugarske, Češke, Slovačke, Južne Afrike i brojnih drugih zemalja, a mnogi od njih obrađuju temu novih materijala u sferi borbe protiv pandemije virusa korona.

"Samu konferenciju održavamo u posebnim uslovima pandemije, koja mijenja naše navike i živote, ali čvrsto smo opredijeljeni da ovako važne poslove obavljamo i dalje, makar u posebnom obliku, jer nauka ne može stati bez obzira na uslove rada", napomenuo je Kuzmanović.

Akademik Dragoljub Mirjanić naglasio je da će na konferenciji biti 12 plenarnih predavanja, dok će biti predstavljena 72 rada naučnika širom svijeta.

"S obzirom na to da je kovid 19 u žiži interesovanja, mnogi autori su usmjerili svoja istraživanja u pravcu materijala vezanih za pandemiju. Imamo nekoliko radova iz Ukrajine i Slovačke koji se bave pitanjem kako da djeluju na virus pomoću LED lampi, odnosno infracrvenog zračenja", pojasnio je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, materijali su osnova u gotovo svim oblastima od tehnike, biotehnike, medicine, biomedicine i slično.

"Cilj je da se zbog klimatskih promjena kreiraju novi materijali, takozvani pametni materijali, koji što manje vrše emisiju štetnih gasova", naveo je Mirjanić.

On je naglasio da zahvaljujući ovim konferencijama domaći istraživači imaju mogućnost da se povežu sa istraživačima iz svijeta, te da u mnogo radova koji će biti predstavljeni danas, sa svjetskim naučnicima participiraju i istraživači iz Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana