Nova vrsta ptice na području Srbije

Tanjug
Nova vrsta ptice na području Srbije

BEOGRAD- Ornitolozi su prvi put na teritoriji Srbije primijetili dugorepog svračka (Lanius nubicus), mediteransku pticu-selicu koja naseljava suva staništa na krajnjem jugoistoku Evrope i dijelovima Bliskog i Srednjeg Istoka.

Prilikom višednevne ekspedicije sprovedene početkom maja 2021. godine na području opština Bujanovac i Preševo, ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabilježili su tu novu vrstu ptice za Srbiju.

Gnijezdeći par dugorepih svračaka je posmatran i fotografisan u blizini granice sa Makedonijom, na suvim travnatim padinama sa žbunjem, saopštio je Centar za istraživanje biodiverziteta.

„Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bijele obojenosti. Poslije kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku“, rekao je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.

Dugorepi svracak je selica koja zimski period provodi na području sjeveroistoka Afrike.

Čitava svjetska populacija relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ova vrsta rijetka i slabo proučena, a živi u dijelu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

„Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vrijeme gnijezdećeg perioda, imamo razloga da vjerujemo da smo pronašli novu gnijezdaricu naše zemlje“, kaže Rajković.

Pored dugorepog svračka, tokom ekspedicije zabilježene su i druge rijetke i malobrojne gnijezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška, što ukazuje na visoku ekološku vrijednost istraživanog područja.

Ornitološka istraživanja na krajnjem jugu Srbije sprovedena su okviru projekata uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije, koji su podržani od strane Ministarstva zaštite životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana