Njemačka trlja ruke zbog masovnog otpuštanja programera u SAD

G.S.
Njemačka trlja ruke zbog masovnog otpuštanja programera u SAD

Suočene sa skučenim tržištem rada i nedostatkom radnika sa ključnim vještinama softverskog inženjeringa, neke njemačke kompanije gledaju na hiljade otpuštanja u Silicijumskoj dolini kao na priliku da angažuju vrhunske talente.

Zapadna obala SAD je oduvijek bila glavna destinacija za ambiciozne softverske inženjere koji žele da rade u najbolje plaćenom, elitnom području za profesiju, ali masovni viškovi su stvorili grupu ljudi koji traže posao, a koje Njemačka želi da iskoristi.

"Oni otpuštaju, mi zapošljavamo", rekao je Rajner Cugehojer, glavni direktor za ljudske resurse u Cariad-u, softverskoj podružnici Folksvagena.

"Imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, Evropi i Kini", dodaje Cugehojer.

Uplašeni inflacijom i perspektivom recesije, Guglova matična kompanija Alfabet, Majkrosoft i Meta najavili su gašenje skoro 40.000 radnih mjesta.

Iako se Njemačka, takođe, nalazi na ivici recesije, njene kompanije su posljednjih godina rasle sporije, a u zemlji koja je "poznata" po tome što i dalje obavlja poslove putem faksa, postoje ogromni tehnološki skokovi koje treba napraviti.

Njemačka, sa jednom od najstarijih populacija na svijetu, ima "rupe" na tržištu rada – prema IT industrijskoj grupi Bitkom, 137.000 IT poslova je nepopunjeno.

Olakšavanje imigracionih pravila 

Vlada pojednostavljuje imigraciona pravila kako bi privukla kvalifikovane potencijalne imigrante.

"Željela bih da vas srdačno pozovem da se preselite u Bavarsku", napisala je Judit Gerlah, ministarka za digitalizaciju u najbogatijem njemačkom regionu na Linkedinu u postu koji je  upućen upravo nedavno otpuštenim radnicima u SAD.

Sa paritetom evra prema dolaru, malo evropskih kompanija daje plate koje mogu da se takmiče sa stotinama hiljada dolara koje nude najuspješnije kompanije u Kaliforniji, ali neke se nadaju da će jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi u poređenju sa onim u San Francisku pomoći.

"Jesam li spomenula Oktoberfest" 

"A jesam li spomenula Oktoberfest?", upitala je Gerlahova i dodala da bi se čuveni minhenski festival piva uz jaku zaštitu na radu mogao pokazati privlačnim za novozaposlene.

Neki su skeptični, a Bernhard Roleder iz Bitkoma napominje da se Njemačka takmiči ne samo sa drugim zemljama za najtalentovanije već i sa matičnim zemljama potencijalnih regruta.

Njemačka birokratija mogla bi da bude još jedan izazov: kompanije već prijavljuju višemjesečna kašnjenja u obezbjeđivanju termina za novozaposlene kako bi dobili radne dozvole.

"Birokratija u Njemačkoj je krajnje sakaćena za većinu visokokvalifikovanih radnika kada se prvi put sretnu s njom, posebno ako ne govore njemački", rekla je Dajana Stoler iz berlinskog startapa Landis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana