Nije kometa, nije asteroid, već dio vanzemaljskog svemirskog broda” VIDEO

Srna
Nije kometa, nije asteroid, već dio vanzemaljskog svemirskog broda” VIDEO

Uprkos snažnom protivljenju naučne zajednice, astrofizičar i kosmolog Avi Loeb, šef Odjeljenja za astronomiju na Univerzitetu Harvard, nastavlja da zastupa teoriju da je svemirski objekat nazvan Oumuamua, koji se nalazi u međuzvezdanom prostoru, i prolazi kroz Sunčev sistem Zemlje, dio svemirskog broda vanzemaljaca.

On tvrdi da su ostali astronomi izgubili svoju “dječačku radoznalost” i da su previše uplašeni od mogućnosti da nisu u pravu.

U intervjuu, koji je nedavno dao za Čikago tribjun, Avi Loeb je saopštio da radi na jednačini koja će dokazati da je neobičan međuzvijezdani objekat - Oumuamua, koji se trenutno kreće orbitom Jupitera, zaista dio vanzemaljskog svemirskog broda. On ne smatra da je Oumuamua kometa ili asteroid, kao što njegove kolege pretpostavljaju, već da je “lagano jedro koje je nekada pokretalo napredan tehnološki uređaj”. Loeb ističe da se međuzvjezani objekat kreće previše brzo za jednu inertnu stijenu, kao da ga nešto gura otpozadi.

Astronom sa Harvarda odbacuje mogućnost da je u pitanju kometa, budući da objekat nema ništa što podsjeća na rep komete. Loeb vjeruje da je u pitanju “kilometar dugačko i jedan milimetar tanko i lagano obloidno jedro”, koje je toliko lako da je u stanju da “uhvati” sunčeve zrake i da ih iskoristi kao pogon za kretanje kroz svemir. Ovakvi stavovi uglednog astronoma Avija Loeba o svemirskom objektu Oumuamua nailaze na žestoke kritike njegovih kolega, koji ga optužuju za senzacionalizam i objavljivanje teorija u koje ni sam ne vjeruje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana