Neuspješan prvi test rakete "Virdžin Orbita"

Srna
Neuspješan prvi test rakete "Virdžin Orbita"

VAŠINGTON - Prvo lansiranje rakete privatne kompanije "Virdžin orbit" iznad Tihog okeana nije bio usješano i let je okončan "anomalijom", objavljeno je iz firme čiji je vlasnik preduzetnik Ričard Brenson.

Raketa je otkačena sa krila starog "džambo-džeta" koji je bio specijalno preuređen za ovaj zadatak.

Motor rakete se aktivirao nekoliko sekundi kasnije, ali se dogodila "anomalija", što znači da je let prekinut ranije nego što je planirano, prenio je Bi-Bi-Si.

"Virdžin orbit" pokušava da se uključi u rastuće tržište lansiranja malih satelita.

U ovom trenutku nije jasno šta je tačno pošlo po zlu sa raketom, ali je kompanija unaprijed upozorila da su šanse za uspjeh testa 50:50.

Direktor kompanije Den Hart rekao je da probni letovi služe za sakupljanje podataka i da je kompanija sada došla do važnih informacija.

"Ostvarili smo mnoge ciljeve koje smo sebi postavili, iako ne u mjeri u kojoj smo to željeli. Ipak, danas smo napravili veliki korak. Naši inženjeri već proučavaju informacije. Naša sljedeća raketa čeka. Naučićemo, podesićemo i spremićemo se za sljedeći test, koji će uslijediti uskoro", rekao je Hart.

Druga raketa prolazi završne poslove sklapanja u fabrici u Kaliforniji i mogla bi da bude spremna za nekoliko sedmica.

Glavne Brensonove svemirske aktivnosti fokusirane su na razvoj turističkog aviona koji bi trebalo da ponese putnike na let iznad atmosfere. Odjeljenje za lansiranje satelita je odvojeno od tog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana